CAD-datan hallintaa voi tehdä eri tavoin, mutta usein siinä toistuu samoja kipukohtia: 

  • Versionhallinta – Useita viimeisiä versioita, päällekkäisiä muutoksia, kalliita virheitä.  
  • Datanhallinta Isot monimutkaiset rakenteet, datan etsiminen ja oikean datan löytäminen.  
  • YhteistoimintaPaikalliset verkkolevyt, siilot, päällekkäienn työ, kommunikaatio ja sen puute.  
  • Turvallisuus Paikalliset kopiot, sähköpostilähetykset, muistitikut ja levyasemat. 
  • Yhteydet (Integraatiot) ERP, CRM, MES, BI, SCM,  …. Miten automatisoida dataliikenne? 

Soittaako kelloja? Jos kohtaat omassa työssäsi yllä olevia haasteita, suosittelemme jatkamaan lukemista.   

Tuotteen elinkaaren hallinnan järjestelmät (PLM, Product Lifecycle Management) ovat suunnittelijoille tehokkaita työkaluja, jotka mahdollistavat datan luonnin, hallinnan sekä jakamisen. PLM-järjestelmässä suunnittelijat voivat samanaikaisesti työstää samaa kokoonpanoa ja pysyä ajantasalla kaikista suunnitteludataan tehdyistä muutoksista. PLM:llä saat määriteltyä omaan toimintaasi sopivat muutoshallintaprosessit sekä tuotteiden elinkaaren hallintaa tukevat automaatiot ja säännöt.  

Tässä blogikirjoituksessa kerromme miten yksinkertaista CAD-järjestelmän yhdistäminen PLM-järjestelmän kanssa on ja mitä hyötyjä yhdistämisestä voi olla. Suunnittelijan päivittäistä työtä ajatellen muutokset eivät ole suuria, sillä suunnittelijalle PLM-järjestelmän kyvykkyydet ovat käytössä suoraan CAD-järjestelmässä kaikilla PLM-järjestelmään yhteensopivilla CAD-järjestelmillä. Tämä artikkeli käsittelee yhteyttä 3DEXPERIENCE (PLM) ja SOLIDWORKS (CAD) tuotteiden välillä. 

Mikä ihmeen PLM?  

PLM tulee sanoista Product Lifecycle Management, suomeksi puhutaan usein tuotteen elinkaaren hallinnasta, joka voi tarkoittaa prosessia tai järjestelmää. Yksinkertaisuudessaan tuotteen elinkaaren hallinta tarkoittaa tuotteen käsittelyä ensimmäisistä ideoista kahvikoneen äärellä aina tuotteen hävittämiseen käytöstä ja materiaalien kierrättämiseen. CAD-suunnitteludatan hallinta on ottanut viimevuosina suuria harppauksia paikallisilta levyasemilta erilaisiin pilvipohjaisiin varastointiratkaisuihin. Näin ollen data on saatavilla ympäri maapalloa reaaliajassa, ja kaikissa toimipisteissä toimivien henkilöiden tekemät tuotemuutokset tulevat heti kaikkien käyttöön. PDM (Product Data Management) -järjestelmät ovat monelle tutumpia, mutta PLM alkaa olla “uusi normaali” kun puhutaan kyvykkäistä tuotedatan hallinnan järjestelmistä. 3D-suunnitteludatan ja piirustusten hallinnointi on PLM-järjestelmien sydämessä, mutta se on vain pieni osa näiden tuotteiden laajaa kyvykkyyttä. 

Miksi kannattaa yhdistää SOLIDWORKS ja 3DEXPERIENCE? 

Käyttämällä PLM-järjestelmää varastointipaikkana CAD-datalle, yritykset voivat samalla avata oven tuotedatan laajamittaiselle rikastamiselle ja hyödyntämiselle. CAD-käyttäjille PLM-järjestelmät mahdollistavat totaalisen kontrollin omaan dataan, ajantasaisen pääsyn muiden tekemään dataan, turvallisen varastointipaikan, tehokkaan datan jakelualustan ja automaation formaattimuutoksille sekä elinkaarioperaatioille. Tässä on lueteltu vain ripaus PLM-järjestelmän kyvykkyyksistä, joista valikoidaan yrityksen käyttöön aina kullekin sopivat ja toimialalla yleisesti parhaiksi käytännöiksi hyväksytyt ratkaisut. Kun suunnitteluosastot kasvavat kookkaiksi ja suunnittelijat eivät istu enää yhdessä toimipisteessä, PLM-järjestelmän kaltainen yhteistoiminta-alusta tulee melkein pakolliseksi toiminnan mahdollistajaksi. Useissa maissa istuvat suunnittelijat voivat helposti kytkeä SOLIDWORKSin ja muut CAD-järjestelmänsä kiinni yhteiseen 3DEXPERIENCE PLM-järjestelmään.   

Suunnittelijoiden näkökulmasta CAD:in yhdistäminen PLM-järjestelmään suoraviivaistaa datahallintaa ja poistaa turhia manuaalisia työvaiheita. Käsisyötteet property-kenttiin ja tiedostojen latailu, pakkaus&purkaminen, lähettäminen ja sisäänlatailu jää historiaan, kun kaikki SOLIDWORKSissa tehty data tallennetaan suoraan PLM-järjestelmän tietokantaan, ja integraatio pitää huolen attribuuttitietojen siirtymisestä järjestelmien välillä. Pienellä opettelulla saadaan helposti datan laatua parannettua huomattavasti samalla kun suunnittelun tehokkuus nousee ja suunnittelijat voivat keskittyä päätyöhönsä suunnitteluun ylimääräisen manuaalisen näppäilyn ja klikkailun sijasta. 3DEXPERIENCE:stä löytyy aina yksi ajantasainen totuus tuotedatasta, joten paikallisille kopioille ei ole enää tarvetta.  

Myynnin näkökulmasta PLM-järjestelmä antaa reaaliaikaisen näkymän suunnittelu- ja tuotedataan. Myynnin ymmärrys omasta tuoteportfoliosta ja tuotekehityksen sekä -suunnittelun prosesseista kasvaa, mikä mahdollistaa myynnin tehokkaamman asiakastuen ja -palvelun. Myyntitiimillä ei tarvitse olla CAD-järjestelmiä eikä hedän tarvitse lähettää tietopyyntöjä jatkuvasti tuotehallinta- ja suunnitteluosastoille, kun kaikki data on reaaliaikaisesti oikeassa suunnitteluelinkaaren tilassa 3DEXPERIENCE-järjestelmässä. Myynnille löytyy web-käyttöliittymässä hyvät haku-, varastointi- ja katselutyökalut. Onhan tuotedata usein myyntiportfolion selkäranka – joten on tärkeää että dataa tarvitsevilla henkilöillä on aina pääsy ajantasaiseen dataan ilman ylimääräisiä varmisteluja. 

Millä työkaluilla SOLIDWORKS saadaan yhdistettyä 3DEXPERIENCEen? 

SOLIDWORKS yhdistetään 3DEXPERIENCE:en suunnittelijan työasemalle asennettavalla integraatio-sovelluksella, joka mahdollistaa suunnittelijan työskentelyn pelkässä SOLIDWORKS-työkalussa, mutta kaikki PLM:n oleelliset työkalut ja ominaisuudet sisäänrakennettuna. CAD-PLM työskentelystä tulee täysin saumatonta, ja kaikki suunnitteludata tallennetaan suoraan PLM-järjestelmän tietokantaan aina ensimmäisistä luonnoksista alkaen valmiisiin kokoonpanoihin ja niiden piirustuksiin asti. Integraatiosovellus asennetaan koneelle kerran, eikä suunnittelijan tarvitse siitä sen jälkeen huolehtia. SOLIDWORKSia voi käyttää integraatiosovelluksen käyttöönoton jälkeen myös täysin irrallaan 3DEXPERIENCEstä, eli sama tuttu SOLIDWORKS suunnitteluohjelma pysyy ennallaan. Suunnittelija voi tehdä yleisimpiä PDM/PLM -työvaiheita ikinä poistumatta SOLIDWORKS-ohjelmasta. Muut voivat käsitellä samoja asioita omista SOLIDWORKS-ohjelmistaan käsin tai suoraan web-selainpohjaisen 3DEXPRIENCE-järjestelmän kautta. 

Miten työskentely muuttuu kun SOLIDWORKS on kiinni 3DEXPRIENCEssä?  

CAD-työskentely pysyy ihan samanlaisena. Tallennuspaikka muuttuu, ja objekteille tulee elinkaaren tilat, joiden avulla niitä voidaan lukita ja lähettää tuotannon käyttöön. SOLIDWORKS on täysin sama ohjelma kuin aina ennenkin, mutta sivupaanelista löytyy nyt myös 3DEXPERIENCE PLM-järjestelmän ominaisuudet. Tämän sivupaneelin voi asettaa esimerkiksi toiselle näytölle, jolloin pääsee tehokkaasti työstämään suunnitteludataa. Kun avaat päivän alussa SOLIDWORKSin, dataa ei tarvitse enää kaivaa omasta cachesta tai verkkolevyiltä, vaan voit hakea uusimman datan aina PLM-alustasta. Ikinä ei voi olla varma jos joku on työstänyt sitä sillä välin kun olet itse ollut poissa koneen ääreltä. 3DEXPRIENCE:stä avattu data latautuu paikalliseen välimuistiin, jotta SOLIDWORKS työskentely onnistuu kuten ennenkin, ja se tallennetaan takaisin 3DEXPERIENCE alustaan. Attribuuttitietoa voi täyttää kummassa päässä tahansa: SOLIDWORKSissä tai 3DEXPERIENCEssä ja se liukuu integraation läpi toisen järjestelmän käyttöön. Data on aina ajantasalla.  

Kuva 1. SOLIDWORKS-3DEXPERIENCE Sivupaneeli 

Miten päästä liikkeelle? 

Blogikirjoituksesta voi olla vaikeaa saada riittävän syvää ymmärrystä tarjolla olevista työkaluista ja palveluista. Tietojärjestelmät kehittyvät kovaa vauhtia, ja tämäkin blogi vanhenee aikanaan kun CAD- ja PLM-järjestelmien kyvykkyydet ottavat harppauksia eteenpäin. Helpoiten pääset liikkeelle CAD-PLM matkallasi olemalla meihin yhteydessä à TECHNIAlta saat ilmaisen demon SOLIDWORKS-3DEXPERIENCE -yhteiskäytöstä. Jos sinulla on joitakin tarkentavia kysymyksiä, otamme ne huomioon esityksen valmistelussa. 

 

Previous
Understanding the Benefits of PLM ERP Integration
Next
Production Planning and Control (PPC) for Startups
At TECHNIA, we pave the way for your innovation, creativity and profitability.

We combine industry-leading Product Lifecycle Management tools with specialist knowledge, so you can enjoy the journey from product concept to implementation. Our experience makes it possible to keep things simple, personal and accessible so that together we transform your vision into value.

Want to receive more content like this?
  • Related news and articles straight to your inbox
  • Hints, tips & how-tos
  • Thought leadership articles
How-to’s, hints & tips

Learn how to work better together with world-leading PLM knowledge that keeps your engineering design, simulation and manufacturing ahead of the curve.